Purjehdusvaatteet ja -varusteet

purjehdusvaatteet

Henkilökohtaiset purjehdusvaatteet ja -varusteet ovat tärkeässä roolissa purjehduselämyksiä tavoitellessa. Purjehduksessa voi olla aavistus välineurheilun makua, mutta perusperiaatteet huomioiden harrastuksessa pääsee hyvinkin pitkälle ilman arvokkaiden merkkivaatteiden ja -varusteiden hankintaa.

Tässä blogissa tutustutaan hieman tarkemmin siihen, miten henkilökohtaiset purjehdusvaatteet- ja varusteet kannattaa valita, ja mitkä tekijät näihin valintoihin erityisesti vaikuttavat.

Tämä artikkeli aloittaa Rad Sailsin uuden blogisarjan, jossa käsittelemme purjehdukseen liittyviä teemoja ja uusia tuulia mm. vinkkien ja omien kokemustemme avulla. Arvostamme kommentteja ja ideoita myös seuraaviin aiheisiin!

Mitä ottaa huomioon?

Henkilökohtaiset purjehdusvaatteet ja -varusteet kannattaa valita huolella mukaan purjehdukselle lähdettäessä. Ennen kassin pakkaamista on hyvä huomioida ainakin seuraavat seikat:

Sääolosuhteet

Ilma tuntuu merellä lähes aina kylmemmältä kuin maissa. Nyrkkisääntönä voikin ajatella, että varautuu n. 5-10 'C kylmempään keliin kuin mitä sääennusteen lämpötila lupaa. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että meriveden lämpötila on käytännössä aina alhaisempi kuin ilman lämpötila, mikä tekee merellä tuulesta viileän.

Lämpötilan lisäksi on hyvä varautua mahdolliseen vesisateeseen, tai kovemmalla kelillä myös meriveden roiskumiseen.

Matkan kesto

Mieti, kestääkö purjehdus vain tunnin tai pari, vai oletko lähdössä pitkälle avomeripurjehdukselle.

Lyhyillä purjehduksilla tarkenee hetken kevyemmälläkin vaatetuksella, mutta useiden tuntien merellä olo saa jo karskimmankin seilorin kaivamaan lisää vaatetta päälleen. Pidemmälle reissulle onkin tärkeää ottaa mukaan enemmän vara- ja vaihtovaatteita.

Hanskat

Hanskat ovat tärkeä osa joka kelin purjehdusvarustusta. Niiden tehtävänä on suojata käsiä ja tarjota parempaa pitoa köysien käsittelyssä, ja toisaalta pitää kädet lämpiminä. Usein voikin olla paikallaan ottaa mukaan useammat hanskat eri tarkoituksia varten.

 

hanskat

Köysien käsittelyyn soveltuvat parhaiten purjehdushanskat, jotka ovat ergonomisesti muotoillut ja vahvistettu pitävällä kankaalla juuri niistä kohdista, joilla köysiä käsitellään. Valittavana ovat usein mallit avonaisilla tai suljetuilla sormilla, joista jokainen voi valita mieleisensä. Avomallissa sorminäppäryys on parempi pieniä naruja tai solmuja tehdessä, kun taas suljettu malli voi olla hieman lämpimämpi ja suojaa paremmin myös sormenpäitä naarmuilta.

Purjehdushanskojen lisäksi köysien käsittelyyn soveltuvat hyvin myös esimerkiksi pyöräily- tai punttisalihanskat. Purjehdushanskojen hinnat alkavat parista kympistä ylöspäin, joten ne ovat yksi ensimmäisistä varusteista, jotka suosittelemme hankkimaan ostaessasi omat purjehdusvaatteet- ja varusteet. Hanskat myös kuluvat kovassa käytössä melko paljon, joten ne on hyvä varautua uusimaan 1-3 vuoden välein käytön määrästä riippuen.

Käsien pitämiseksi lämpimänä erityisesti pidemmillä matkapurjehduksilla on hyvä olla erikseen lämpimämmät hanskat, esimerkiksi nahkahanskat tai oikein kylmällä kelillä toppahanskat. Yhtenä vaihtoehtona ovat myös neopreenihanskat, jotka pitävät kädet lämpiminä mutta mahdollistavat kuitenkin köysien käsittelyn.

Kengät

Purjehduskengissä tärkeintä on

  • hyvä pito veneen kanteen,
  • mukavuus jalassa,
  • tukevuus ja “ketteryys”, sekä
  • vaaleat pohjat.

Lisäksi huomioidaan tietty mahdollinen kastuminen, ja valitaan sopivan kengät tai saappaat sen mukaan.

kengät

Purjehdukseen sopivat mitkä tahansa kengät, jotka täyttävät yllä listatut ominaisuudet. Suurimmalta osalta löytyykin usein sopivat kengät jo valmiiksi, eikä kenkien osalta ole syytä marssia ensimmäisenä veneilytarvikeliikkeeseen. Nykyään katumuodissakin yleiset soft sneakersit tai melkeinpä mitkä tahansa lenkkarit tai tennarit toimivat vallan mainiosti  purjehduksessa.

Märällä kelillä (sade ja/tai kovempi merenkäynti) tarvitaan vedenpitävä ratkaisu pitämään jalat kuivina ja lämpiminä. Melko lyhytvartiset ja vaaleapohjaiset kumisaappaat ilman korkoa toimivat hyvin purjehduksessa, ja tarjoavat sekä vedenpitävyyttä että pitoa veneen kannella. Usein marketeistakin löytyy jo varsin hyvä valikoima kriteerit täyttäviä saappaita hyvällä hinta-laatusuhteella. Varsinaiset purjehdussaappaat toimivat toki erinomaisesti, ja niissä on usein pehmeämpi varsi sekä mahdollisia neopreeniosia lisäämään käyttömukavuutta.

Vaihtoehtona saappaille on myös käyttää vedenpitäviä sukkia ja tavallisia purjehduskenkiä tai lenkkareita. Yhdistelmä toimii hyvin varsinkin kevyemmällä sateella ja kestää hyvin roiskevedet, ja takaa monesti paremman ketteryyden kuin saappaat. Itse kengät tässä tosin kastuvat, eli niiden kuivaaminen on hyvä miettiä valmiiksi seuraavaa kuivempaa päivää varten. Vedenpitäviä sukkia, kuten Sealskinz, myydään useimmissa ulkoilu-, urheilu ja retkeilykaupoissa.

Lämpiminä kesäpäivinä voi toki tallustella kannella paljain jaloinkin. Tällöin on syytä olla erityisen varovainen, ettei satuta varpaitaan kannella oleviin lukkoihin tai muihin osiin.

Päähine

Ihminen haihduttaa suuren osan lämmöstään pään kautta, ja merellä Merellä tuuli vielä voimistaa tätä. Pipo kuuluukin ehdottomasti jokaisen purjehtijan varustekassiin kelien viilentyessä. Aluksi voi tuntua hullulta ajatukselta, että jopa +15 C asteen lämpötilassa laittaisi pipon päähän, mutta kokemuksen kautta tästäkin tulee usein tapa, kun haluaa pysyä lämpimänä.

Pipoja on monenlaisia, ja esimerkiksi villapipot sekä windstopper-kankaat toimivat hvyin. Jos olet vailla tyylikästä ja vastuullista purjehdukseen sopivaa villapipoa, voit tilata sellaisen itsellesi verkkokaupastamme klikkaamalla tästä. Kuvassa alla on esimerkkinä sininen Rad Sails -pipo.

Lämpimämmällä kelillä lippis tai muu kevyt päähine toimii vallan mainiosti.

Vaatetus viileällä säällä

Kuten todettu, Suomessa purjehdus voi olla melko viileää touhua ainakin purjehduskauden alussa ja lopussa, eli suunnilleen ennen juhannusta ja elokuun puolenvälin jälkeen. Viileämmän sään purjehdusvaatteet- ja varusteet perustuvatkin pitkälti kerrospukeutumiseen sekä veden- ja tuulenpitävään päällyskerrokseen.

purjehdusvaatteet ja -varusteet

Aluskerrasto

Mukava purjehduspukeutuminen lähtee lämpimästä ja joustavasta aluskerrastosta. Jos alin vaatekerros hiertää tai kiristää, kärsii myös purjehdusnautinto melko nopeasti.

Toimiva aluskerrasto on pitkälti sama kuin talvipukeutumisessa, ja kerroksen paksuutta voi säädellä sään ja omien tuntemusten mukaan. Esimerkiksi merinovilla ja muut tekniset alusasukerrastot toimivat tässä mainiosti. Purjehtiessa voi tulla myös hiki vinssiä pyörittäessä, joten on tärkeää että aluskerrasto siirtää kosteuden iholta seuraavaan kerrokseen ja pitää näin olon kuivana ja lämpimänä.

Välikerros

Aluskerraston ja päällysvaatteiden väliin on hyvä pukea kelin mukaan lisää lämmintä, kuten villapaitaa tai fleeceä, tai jättää koko välikerros pois hieman lämpimämmällä kelillä. Kerrospukeutumisessa välikerros onkin juuri se muuttuva osa, jota on helppo säädellä tilanteen mukaan.

Itse suosimme välikerrastona esimerkiksi tavallisia college-housuja ja -paitaa tai neuletta, jotka ovat äärimmäisen mukavat päällä.

purjehdustakki
purjehdushousut

Päällysvaatteet

Päällysvaatteiden tärkein tehtävä on pitää tuuli ja vesi ulkopuolella, jolloin alemmat kerrokset pysyvät kuivina ja siten lämmittävinä. Merellä tuuli on usein kovempi kuin maissa, ja vettä voi tulla joko ylhäältä, alhaalta tai vaakatasossa, mikä asettaa hieman poikkeavia vaatimuksia purjehdusasuille.

Tuulen- ja vedenpitävät kuoriasut ovat purjehduksessa erinomaiset, ja esimerkiksi GoreTex- tai vastaavat kankaat toimivat tässä hyvin. Purjehdukseen tarkoitetuissa takeissa on usein erityisominaisuuksina korkea kaulus ja säädettävä huppu sekä mansetit hihoissa. Joissain malleissa on lisäksi mukavat fleece-taskut käsien lämmittelyyn.

Housut ovat usein ns. haalarimalliset ulottuen rintakehään asti, mikä estää tuulen ja veden puhaltamisen selkään liikkuessa ja kumarrellessa. Ne mahdollistavat lisäksi myös märällä kannella istumisen huoletta, mikä on oikein mukava ominaisuus. Housuissa on lisäksi vahvikkeet takapuolella ja polvissa, mikä parantaa niiden kulutuskestävyyttä veneen kannella liikkuessa.

Purjehdusasuissa suositaan kirkkaita värejä, huomiovärejä ja heijastimia, jotka auttavat henkilön paikantamisessa vedestä, jos on päässyt putoamaan.

Omaa purjehdusasua hankkiessa on hyvä käydä sovittamassa asuja itselleen ennen ostopäätöstä, koska mm. eri tuotemerkkien vaatteissa koot ja mallit voivat vaihdella paljonkin. Omien purjehdusasujen hankinta ei kuitenkaan ole lainkaan välttämätöntä varsinkaan harrastuksen alussa, koska tavallisilla kuoriasuilla pärjää myös mainiosti varsin pitkälle.

Vaatetus lämpimällä säällä

Lämpimällä säällä riittävät luonnollisesti kevyemmät purjehdusvaatteet ja -varusteet. Tärkeintä onkin suojautua auringolta, joka polttaa merellä entistä enemmän heijastuen veden pinnasta.

Kevyt paita, shortsit tai kevyet joustavat housut, lippis ja aurinkolasit ovat hyvä lähtökohta lämpimille purjehduksille.

purjehdusvaatteet kesä

Merellä auringon polttavuus pääsee usein yllättämään, koska pienikin tuulenvire viilentää tuntemusta iholla. Monesti sitä huomaakin vasta illalla palaneensa, ja viimeistään kantapään kautta oppii suojautumaan ajoissa.

Auringolta suojautumiseen toimivat parhaiten riittävän tehokas aurinkosuojavoide, jonka suojakerroin (SPF) on vähintään 30, sekä UV-suojan sisältävät vaatteet. Näiden lisäksi kevyt päähine, aurinkolasit, hanskat ja kevyet kengät täydentävät kesäisen purjehdusvaatetuksen.

Henkilökohtaiset turvavarusteet

Turvallisuus on veneilyssä ja purjehduksessa kaiken A ja O, minkä vuoksi myös henkilökohtaisten turvavarusteiden käyttö on ensiarvoisen tärkeää. Keskeisimmät henkilökohtaiset turvavarusteet ovat pelastusliivit ja lifeline eli “elämänlanka”, joiden lisäksi on olemassa myös mm. henkilökohtaisia hätäpaikannuslaitteita (PLB, Personal Locator Beacon).

Alla on koostettu keskeisimmät asiat pelastusliiveistä, ja tarkemmin tätä aihetta sekä muita turvavarusteita käsittelemme Rad Sailsin Purjehduskursseilla. Oheisella videolla esittelemme lyhyesti pelastusliivien pukemisen ja keskeiset ominaisuudet.

Pelastusliivit

Pelastusliivit tai kelluntapukine on lakisääteinen varuste vesillä liikkuessa, mikä alleviivaa niiden tärkeyttä. Venessä on aina oltava pelastusliivit kaikille veneessä olijoille, mikä on veneen päällikön vastuulla. Useilla veneenomistajilla on veneessään riittävästi liivejä kaikille mukana olijoille, mutta tämä on hyvä varmistaa aina kipparilta ennen veneelle saapumista - varsinkin jos et omista omia liivejä. Rad Sailsin veneiltä löytyy aina liivit suoraan kaikille purjehduksille osallistuville.

Pelastusliivejä tai kelluntapukineita on monenlaisia, mutta keskitymme tässä erityisesti ilmatäytteisiin pelastusliiveihin eli "paukkuliiveihin", jotka ovat selvästi yleisimmin huviveneilijöiden ja mm. viranomaistenkin suosiossa. Niiden toiminta perustuu suola-, paine- tai manuaalilaukaisimeen, joka rikkoo liivin sisällä olevan kaasupullon tyhjentäen kaasun liivin sisälle muutamassa sekunnissa. Liivit siis laajenevat täyttyessään melkoisesti.

Paukkuliivit ovat usein mukavat päällä ja mahdollistavat purjehduksessa vapaamman liikkuvuuden perinteisiin pelastusliiveihin verrattuna. Vapauden myötä tulee kuitenkin myös vastuu, minkä vuoksi paukkuliivien kanssa on tärkeää huomioida kaksi seikkaa:
- Tutustu käyttämiisi liiveihin, jotta tiedät onko niissä automaatti- vai manuaalilaukaisin, ja mistä manuaalilaukaisin löytyy
- Varmista, että liivit on tarkastettu ja huollettu säännöllisesti, ja että laukaisimet tai kaasupullo eivät ole vanhentuneita

Näistä syistä suosittelemmekin enemmän veneilyä harrastavalle hankkimaan omat liivit, jotta niiden ominaisuudet ovat tutut ja huollot ovat omalla vastuulla.

Ei muuta kuin vesille!

Rad Sailsin purjehduksilla annamme mielellämme lisää vinkkejä vinkkejä pukeutumiseen, ja kun hankintalistalla on omat purjehdusvaatteet ja -varusteet.

Antoisia purjehduksia ja pysykäähän lämpiminä syksyn pimenevissä illoissa! 🙂

simo takki

Simo Skogberg

simo@radsails.fi

Rad Sails perustajajäsen
Purjehduksen opettaja PORY
Avomeripäällikkö
20 vuoden purjehduskokemus

“Purjehduspukeutumisessa rentous, mukavuus ja säänkestävyys ovat minulle avainasemassa”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *