Saaristopäällikkökurssi

Saaristopäällikkökurssi on purjeveneen itsenäiseen kipparointiin tähtäävä jatkokurssi. Saaristopäällikkökurssi on tarkoitettu purjehduksen perusteet jo osaavalle ja kipparoinnista kiinnostuneelle purjehtijalle. Lähtötasona voi olla vaikkapa purjehtijakurssi tai retkipurjehduksilla opitut perustaidot. Kurssilla kerrataan lyhyesti purjehduksen perusasiat, mutta pääpaino on kipparoinnin harjoittelussa sisältäen mm. erilaisia rantautumisharjoituksia, navigointia ja muiden ohjeistamista.

Rad Sailsin saaristopäällikkökurssi on Purjehduksenopettajat PORY ry:n auktorisoima, ja sen sisältö perustuu PORYn kurssiohjelmaan sekä laatuvaatimuksiin. Sisältö painottuu käytännön harjoitteluun veneellä, jota on yhteensä vähintään 24 h. Sen lisäksi teoriaopetusta on 8 h. Teoriaosuus ja käytännön osuus myydään erikseen, joten voit valita näistä itsellesi sopivimmat ajankohdat. Suosittelemme vahvasti sekä teoria- että käytännön osuudelle osallistumista, mikä on myös edellytyksenä PORYn suoritusmerkinnälle kurssista.

Teoriaopetus on yhteinen kaikille ryhmille ja järjestetään lähiopetuksena tai webinaarina ennen käytännön osuutta. Käytännön osuus veneellä suoritetaan 4 hengen ryhmissä, joiden lisäksi veneessä on kurssin kouluttaja. Alla on esitetty tarkemmin tyypillisen saaristopäällikkökurssiryhmän esimerkkiaikataulu.

Osa ryhmistä pidetään retkikursseina siten, että la-su yö vietetään saaressa. Kurssiveneet yöpyvät samassa saaressa, joten pääsemme viettämään iltaa yhdessä. Grillaus ja sauna kuuluvat usein ohjelmaan. Retkikurssiryhmissä on erillinen maininta verkkokaupassamme, joten voit valita itsellesi sopivan ryhmän myös sen perusteella kiinnostaako retkimuotoinen kurssi vai ei.

Rad Sailsin saaristopäällikkökurssit järjestetään Helsingissä ja Turussa. Lisäksi järjestämme mahdollisuuksien mukaan myös retkikursseja esim. Hanko-Helsinki.

Kurssimateriaalina toimii PORYn Purjeveneen päälliköksi -opas, jonka voit ostaa verkkokaupastamme. Hyväksytystä kurssisuorituksesta saat myös todistuksen kurssin jälkeen.

Ennen saaristopäällikkökurssille osallistumista on suositeltavaa suorittaa Navigointi 1 tai Saaristolaivurikurssi, jotka ovat navigoinnin perusteiden teoriakursseja. Näin navigointiopetuksessa on edellytykset päästä tavoitellulle tasolle kurssin aikana.

Saaristopäällikkökurssin sisältö

 1. Valmistautuminen merelle
 2. Kansityöskentely
 3. Veneenkäsittely koneajossa
 4. Veneenkäsittely purjein
 5. Rantautumiset ja ankkurointi
 6. Navigointi ja reittisuunnittelu
 7. Meriteiden säännöt
 8. Sääopin perusteet
 9. Huolto- ja korjaustoimenpiteet
 10. Veneen muonittaminen ja varustaminen
 11. Hätätilanteet
 12. Matkanteko ja kyvykkyys kipparina
iltapurjehdus

Esimerkkiaikataulu

 1. arki-ilta klo 17-21 teoriaopetusta (4h)
 2. arki-ilta klo 17-21 teoriaopetusta (4h)
 3. arki-ilta klo 17-21 opetusta veneellä (4h)
 4. arki-ilta klo 17-21 opetusta veneellä (4h)
 5. lauantai klo 10-18 opetusta veneellä (8h), (retkikurssilla yöpyminen saaressa la-su)
 6. sunnuntai klo 10-18  opetusta veneellä (8h)

Katso oheiselta videolta tunnelmia käytännön harjoituksista!

Hinta ja ilmoittautuminen

Saaristopäällikkökurssin käytännön osuuden hinta alkaen 540 € ja teoriaosuuden hinta 60 € sis. alv. Kokonaishinta riippuu mm. kurssiryhmän ajakohdasta ja mahdollisesta retkikurssista.

Ilmoittautuminen saaristopäällikkökurssille tapahtuu verkkokaupassamme, jossa ilmoittautumisen yhteydessä maksetaan varausmaksu 50 €. Loppusummasta lähetämme erillisen laskun lähempänä kurssin ajankohtaa. Teoriaosuus myydään erikseen verkkokaupassamme ja maksetaan kokonaisuudessaan ilmoittautumisen yhteydessä.

Minimiosallistujamäärä kunkin käytännön kurssiryhmän toteutumiselle on 3 hlö. Koska purjehtija on viime kädessä luonnon armoilla, varaamme oikeuden muuttaa kurssin ajankohtaa tarvittaessa mm. epäsuotuisten sääolosuhteiden vuoksi.

Verkkokaupastamme voit ostaa lisäksi kurssikirjana toimivan Purjeveneen päälliköksi -oppaan ja vaikkapa lämpimän Rad Sails -villapipon tai Radin purjehdushanskat.