Kansainvälinen huviveneenkuljettajankirja

Kansanvälinen huviveneenkuljettajankirja, englanniksi International Certificate of Competence (ICC), tarvitaan monissa maissa veneen vuokraamiseen tai huviveneen kuljettamiseen.  Myös Suomessa tämä pätevyyskirja vaaditaan yli 24-metristen huviveneiden kuljettamiseen. Kirjat myöntää Suomessa Traficom. Lupakirjan saamisen edellytyksenä on esimerkiksi Saaristopäällikkötutkinto, Rannikkopäällikkötutkinto tai Avomeripäällikkötutkinto. Tutkinnon voit suorittaa Radin tutkintotarkastajalle, joka on Purjehduksenopettajat ry:n (Pory) auktorisoima. Poryn laatujärjestelmän puolestaan auditoi Traficom.

Edellytykset

Kansainvölisen huviveneenkuljettajankirjan myöntämisen edellytykset ovat:

  • vähintään 16 vuoden ikä
  • voimassa oleva ryhmän 1 ajokortti tai siihen vaadittava lääkärintodistus
  • todistus teoriaosaamisesta
  • todistus käytännön osaamisesta.
Kansainvälinen huviveneenkuljettajankirja (ICC), Saaristopäällikkötutkinto, Rannikkopäällikkötutkinto
Kansainvälinen huviveneenkuljettajankirja (ICC), Saaristopäällikkötutkinto, Rannikkopäällikkötutkinto

Saaristopäällikkötutkinnon edellytyksenä on Navigointi 1 tai Saaristolaivuri tasoinen osaaminen. On mahdollista suorittaa Saaristopäällikkötutkinto vaikka et olisi suorittanut navigointitutkintoa mutta tutkintotarkastajan tulee varmistua siitä että osaat myös teoriapuolen asioista. Tämä on tietysti helpointa jos olet suorittanut navigointitutkinnon ja esität tutkintotodistuksen tutkintotarkastajalle.

Rannikkopäällikkötutkinto vastaavasti edellyttää Navigointi 2 tai Rannikkolaivurin tasoista osaamista. Myös tässä tapauksessa on helpointa suorittaa navigointitutkinnot ensin.

Rannikkopäällikkötutkintoja on mahdollista tehdä toukokuussa ja syyskuussa. Saaristopäällikkötutkintoja myös kesällä.

Jos haluat suorittaa tutkinnon omalla veneelläsi niin ota yhteyttä:
markus@radsails.fi / 044 344 8002

Kelpoisuudet

Kansainvälinen huviveneenkuljettajankirja voi sisältää seuraavat kelpoisuusluokat:

  • I – sisävedet
  • C – rannikkovedet
  • M – moottorialus
  • S – purjealus

Jos suoritat näyttökokeen purjeveneellä jossa on sisämottori saat sekä M että S kelpoisuudet. Moottoriveneellä suoritetusta näyttökokeesta ei voi saada S kelpoisuutta. Rannikkovesien kelpoisuus (C) tulee kaikkiin Traficomin myöntämiin lupakirjoihin. Jos haluat kelpoisuuden Euroopan sisävesille (I) tarvitset myös todistuksen Cevni-osaamisesta (Code Européen des Voies de la Navigation Intérieure). Hyväksyttyjä Cevni-tutkintoja järjestävät Suomen Navigoinnin Opettajat (SNOP) ja Suomen Navigaatioliitto. Cevni-järjestelmä ei ole käytössä Suomessa mutta mm. Saksassa ja Ranskassa I-kirjain on pakollinen sisävesillä.

Hakeminen

Kun olet Suorittanut purjehdustutkinnon (esim. Saaristopäällikkö), Purjehduksenopettajat ry (Pory) lähettää sinulle tutkintotodistuksen suoritetusta tutkinnosta.

Jos haluat lisäksi osaamistodistuksen kansainvälisen huviveneenkuljettajankirjan hakemista varten, sinun tulee lähettää kopiot tarvittavista teoriatutkintojen todistuksista tutkintotarkastajalle. Vaihtoehtoisesti voit esittää teoriatodistukset  tutkintotilaisuudessa.

Kansainvälistä huviveneenkuljettajankirjaa voit hakea Traficomin sivuilta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *