Purjehtijakurssi

Purjehtijakurssi on käytännön peruskurssi purjehduksen saloihin, ja antaa valmiudet toimia purjeveneen miehistön jäsenenä. Purjehtijakurssi on tarkoitettu purjehdusta aloitteleville aikuisille, eikä osallistumiselle ole esitietovaatimuksia. Kurssi sopii siten mainiosti mm. ensikertalaisille, purjehduksesta kiinnostuneille moottoriveneilijöille tai vaikkapa jo unohtuneiden taitojen verestämiseen.

Rad Sailsin purjehtijakurssi on Purjehduksenopettajat PORY ry:n auktorisoima, ja sen sisältö perustuu PORYn kurssiohjelmaan sekä laatuvaatimuksiin. Sisältö painottuu käytännön harjoitteluun veneellä, jota on yhteensä vähintään 24 h. Sen lisäksi teoriaopetusta on 8 h. Teoriaosuus ja käytännön osuus myydään erikseen, joten voit valita näistä itsellesi sopivimmat ajankohdat. Suosittelemme vahvasti sekä teoria- että käytännön osuudelle osallistumista, mikä on myös edellytyksenä PORYn suoritusmerkinnälle kurssista.

Teoriaopetus on yhteinen kaikille ryhmille ja järjestetään lähiopetuksena tai webinaarina ennen käytännön osuutta. Käytännön osuus veneellä suoritetaan 4 hengen ryhmissä, joiden lisäksi veneessä on kurssin kouluttaja. Alla on esitetty tarkemmin tyypillisen purjehtijakurssiryhmän esimerkkiaikataulu.

Osa ryhmistä pidetään retkikursseina siten, että la-su yö vietetään saaressa. Kurssiveneet yöpyvät samassa saaressa, joten pääsemme viettämään iltaa yhdessä. Grillaus ja sauna kuuluvat usein ohjelmaan. Retkikurssiryhmissä on erillinen maininta verkkokaupassamme, joten voit valita itsellesi sopivan ryhmän myös sen perusteella kiinnostaako retkimuotoinen kurssi vai ei.

Rad Sailsin purjehtijakurssit järjestetään Helsingissä ja Turussa. Lisäksi järjestämme mahdollisuuksien mukaan myös retkikursseja esim. Hanko-Helsinki.

Kurssimateriaalina toimii PORYn Purjehtimaan -opas, jonka voit ostaa verkkokaupastamme. Hyväksytystä kurssisuorituksesta saat myös todistuksen kurssin jälkeen.

Kurssiryhmien tarkat ajankohdat, paikat ja oppimateriaalit löydät verkkokaupastamme

Purjehtijakurssin sisältö

 1. Purjehdussanaston, veneen osien, rikin ja purjeiden tuntemus
 2. Köysien käsittely ja solmut
 3. Purjeiden käsittely
 4. Toiminta lähdössä ja rantautumisessa
 5. Veneen ohjaaminen ja purjehdus
 6. Meriteiden sääntöjen perusteet
 7. Sääopin perusteet
 8. Henkilökohtaiset turvavarusteet ja hätävarusteet
 9. Tulipalon ennaltaehkäisy ja sammutus
 10. Mies yli laidan tilanteet (MOB)
 11. Hyvät veneily- ja merimiestavat
 12. Osallistuminen yleisiin jokapäiväisiin tehtäviin sekä kannella että sisällä
IMG_6192
Navigointi 1

Esimerkkiaikataulu

 1. arki-ilta klo 17-21 teoriaopetusta (4h)
 2. arki-ilta klo 17-21 teoriaopetusta (4h)
 3. arki-ilta klo 17-21 opetusta veneellä (4h)
 4. arki-ilta klo 17-21 opetusta veneellä (4h)
 5. lauantai klo 10-18 opetusta veneellä (8h), (retkikurssilla yöpyminen saaressa la-su)
 6. sunnuntai klo 10-18  opetusta veneellä (8h)

Katso oheiselta videolta tunnelmia purjehtijakurssin käytännön harjoituksista!

Hinta ja ilmoittautuminen

Purjehtijakurssin käytännön osuuden hinta alkaen 520 € ja teoriaosuuden hinta 60 € sis. alv. Kokonaishinta riippuu mm. kurssiryhmän ajankohdasta ja mahdollisesta retkikurssista.

Ilmoittautuminen purjehtijakurssille tapahtuu verkkokaupassamme, jossa ilmoittautumisen yhteydessä maksetaan varausmaksu 50 €. Loppusummasta lähetämme erillisen laskun lähempänä kurssin ajankohtaa. Teoriaosuus myydään erikseen verkkokaupassamme ja maksetaan kokonaisuudessaan ilmoittautumisen yhteydessä.

Minimiosallistujamäärä kunkin käytännön kurssiryhmän toteutumiselle on 3 hlö. Koska purjehtija on viime kädessä luonnon armoilla, varaamme oikeuden muuttaa kurssin ajankohtaa tarvittaessa mm. epäsuotuisten sääolosuhteiden vuoksi.

Verkkokaupastamme voit ostaa lisäksi kurssikirjana toimivan Purjehtimaan -oppaan ja vaikkapa lämpimän Rad Sails -villapipon tai Radin purjehdushanskat.